In de serie 'woordenboek' schrijf ik over de geestelijke en letterlijke betekenis van (veelal Hebreeuwse) woorden in de Bijbel. In deze notitie schrijf ik over het woord 'sjalom'. Lees je mee?
Zet je schrap en houd je Bijbel bij de hand, want hier komen een heel aantal verwijzingen!
שלום
Sjalom! Het is de manier waarop ik je groet op mijn website en is één van de bekendste Hebreeuwse woordjes uit de Bijbel. In Israël is het vandaag de dag, en drieduizend jaar geleden, de manier om mensen te groeten. Voorbeelden hiervan zien we ook in de Bijbel. Als David naar zijn broers gaat die aan de gevechtslinie staan, vraagt hij hun of alles goed met hen gaat, hij vraagt naar hun 'sjalom' (1.Sam. 17: 22). Ook op andere plekken in het Oude Testament zien we begroetingen met sjalom (Richt. 6: 23, 1 Sam 16:5). Je zou ook kunnen denken aan de manier waarop Paulus de gemeenten aanspreekt: "genade zij u en vrede". Toeristen winkeltjes in Israël lopen over van sjalom-souvenirs. Ik moest wel eens lachen om ophangbordjes met een Amerikaanse versie: 'Shalom y'all' (een soort 'hallo allemaal!'). Veel mensen weten ook al de betekenis van 'sjalom': vrede. Met het woord 'vrede' bedoelen wij vandaag de dag vaak het ontbreken van conflicten, maar zit er niet meer achter dit woordje dan alleen deze betekenis?
Sjalom heeft de wortel sjin-lamed-mem (lees hier meer over het wortel-systeem in het Hebreeuws). Deze wortel wordt ook voor andere woorden gebruikt en heeft ten diepste de betekenis van 'compleet zijn', 'volledigheid' of 'vervulling'. Zo is vandaag de dag in Israël het woord voor 'betalen': 'le-sjalem'. Betalen is het weer compleet maken, van de kostprijs. Het herstelt de schade die het nemen van het product met zich mee brengt. Betalen is 'sjalom maken'. Men maakt ook sjalom als er iets voltooid wordt, zoals de tempel in de tijd van Salomo (1 Kon. 7:51) en de muren van Jeruzalem in de tijd van Nehemia (Neh. 6: 15).
Sjalom is dus vrede en wat is nu precies vrede? Vrede is dat er niets te betalen is, dat alles vervuld en compleet is. Er is geen bloed te vergieten en er is geen schuld te betalen, omdat het 'heel' is, en er is rust. Het is sjalom. Toen de mens ervoor koos om tegen God in te gaan, ontstond er een schuld die niet te betalen was. Het leven met God in het paradijs was kapot en dat was duidelijk te merken: mensen denken aan zichzelf, er is oorlog, er is pijn en verdriet. De mens had sjalom kapot gemaakt en kon het niet meer heel maken, want ze waren zelf niet meer heel, niet meer 'sjalom', maar ze waren gebroken en zondig. Zonde werd nog concreter toen God via Mozes de Wet schonk aan Zijn volk Israël. Mozes wist toen al dat zij deze Wet niet konden vervullen en dat er pas sjalom zou kunnen zijn wanneer er een andere Profeet na hem zou komen (Deut. 18: 15). De zonde vraagt om een vergoeding.
Alleen in Jezus Christus is er echte sjalom!
En die Vergoeding is er! Jesaja noemt de beloofde Messias een 'Sjalom-vorst' (Jes. 9: 5) en Micha kijkt uit naar een Heerser en profeteert over Hem: 'Hij zal Sjalom zijn' (Mich. 5: 4). Lukas vertelt over de geboorte van Jezus en dat de engelen zongen 'sjalom op aarde!' (Luk. 2: 14). Jezus is de beloofde Messias en Hij betaalde onze schuld en maakte sjalom (Joh. 16: 33). Daarom wordt het Evangelie ook wel het 'Evangelie van de sjalom' genoemd (Ef. 6: 15) en God de 'God van Sjalom' (2 Kor. 13: 11, 1 Kor. 14: 33, Rom 16: 20, Fil. 4: 9, e.a.).
De HEERE wil ook sjalom in ons hart werken en belooft Zijn Geest aan ieder die Hem wil volgen. Zoals Jesaja zegt: 'de vrucht van gerechtigheid is sjalom' (Jes. 32: 17). Sjalom is niet voor niets deel van de vrucht die de Geest in ons wil werken (Gal. 5: 22)! Maar sjalom is ook een opdracht voor ons allen: laat de sjalom van God heersen in uw harten en leef in sjalom met elkaar (Kol. 3: 15, 1 Thess. 5: 13, 2 Kor. 13: 11, Rom. 14: 19, Rom 12: 18, Heb. 12: 14, Mark. 9: 50 en nog veel meer).
Alleen in Jesjoea haMesjiach (de Hebreeuwse manier van zeggen 'Jezus Christus') hebben wij echte sjalom en dat wens ik al mijn lezers toe!
"Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben sjalom bij God door onze Heere Jezus Christus." - Rom. 5: 1
Liefs en sjalom,
Sara-Maria
Comments