top of page
  • Foto van schrijverSara-Maria Smit

Ik heb (een) stijl: Vintage Cottage Academia!

Bijgewerkt op: 28 jun. 2022

Als je mijn blog of Instagram volgt, zul je misschien al weten dat ik van collages maken houd. Zo heb ik een uitgebreide Pinterest pagina, een papieren pinterestboek en maak ik eens in de zoveel tijd een stijl collage. Ik denk dus graag na over wat ik mooi vind en waarom! Ik vind het leuk om daar mee bezig te zijn, vooral in deze herfstige tijd van het jaar. Het is zo heerlijk kneuterig en huiselijk. Het is als het ware een beetje inzoomen op de kleine dingen waar ik blij van word!


Blijkbaar ben ik niet de enige. Sinds een één of ander virus zijn er meer mensen bezig met hun huisje gezellig maken en inzoomen op de dingen die ze leuk vinden. Het is online een soort hype geworden om stijlen een naam te geven en aan te hangen, vooral in kleding en interieur, maar ook in de boeken die je leest en de films die je kijkt. Tijdens quarantaines heeft het veel mensen geholpen om te dromen over kleine dingen en het alledaagse te romantiseren. Die hype was bij mij wel welkom. Ik geef graag mijn 'stijl' (ja, ja, ik zeg gewoon dat ik stijl heb) een naam en dit kan ik nu gedetailleerder dan ooit!


Hieronder drie verschillende stijlen die ik allemaal erg graag zie, uitgelegd in woord en beeld. Mijn stijl is uiteindelijk een soort combi, of fusie, van de drie!

 

Vintage

Dat spreekt aardig voor zich, toch? Vintage stijl richt zich op de nostalgie van eerdere tijden! In een vintage huiskamer zie je vaak oude boeken, kaarsen, typemachines, zwart-witfoto's en antieke meubelen. Een vintage kledingstijl verschilt per periode waar de nadruk op gelegd wordt, maar uit zich vaak in rokken, gilets, blousejes en dasjes. Velen die van vintage houden, shoppen hun kleding tweedehands. Je moet geluk hebben bij de kringloop, want echt vintage kopen bij de kenners kan flink wat kosten. Er zijn ook een aantal merken die 'retro' (vintage geïnspireerd) kleding verkopen en je kunt door een beetje zoeken in moderne ketens, ook makkelijk de vintage look bereiken.


Er is iets met geschiedenis. Het is heerlijk nostalgisch en het doet mijn fantasie op volle toeren draaien! Mijn lievelingsperioden zijn de jaren '40 en de laat 19e, begin 20e eeuw. Als klein meisje (en nog steeds) keek ik graag naar Kleine Huis op de Prairie. Ik keek ook graag de Duitse films over Sissi, en leerde zo voordat ik naar de middelbare school ging al een aardig mondje Duits. Later werd ik helemaal weg van de verfilming van Anne of Green Gables. Deze films spelen zich allemaal in de laat 19e eeuw af en ik heb de kleding in de films altijd geweldig gevonden. De lange rokken en blousejes, ik wou dat wij dat nog steeds droegen! Op de middelbare school kreeg ik een vriendin die mijn interesse deelde en zo hadden we op 14-jarige leeftijd een heel eigen stijltje. We droegen vlechtjes in ons haar en 'parelsnoertjes' om onze nek. We schreven brieven naar elkaar met een kroontjes pen en hadden een plakboek vol sfeerplaatjes. Al kwam mijn vintagegekte met vlagen, ik ben nog steeds dol op vintage!


Cottage Core

Eén van de stijlen die online behoorlijk populair is geworden, is 'Cottage Core'. Het overlapt soms een beetje met vintage, maar het is zeker niet hetzelfde. De naam zegt het al natuurlijk, maar deze stijl houd eenvoudigweg in dat je van dingen houd die je kunt tegenkomen in een knus Engels cottage huisje. Het is een goede mengeling van knus binnen zitten met een dekentje op de bank en met blote voeten door het gras rennen! Cottage Core fans houden van de natuur en slow living. De lente is hun lievelingsseizoen. Cottage Core is picknicken en theetijd. Quilts en bloemengordijntjes. Bloemen drogen en taarten bakken. Cottage Core is kanten boordjes, maar die kunnen wel vies worden van de aarde in de moestuin. Klinkt het niet heerlijk?!


Cottage Core is ook een stijl die bij me past. Ik ben een echte huismus en het kneuterige en knusse van een cottage is helemaal mijn ~vibe~. Als ik een bloemenjurkje koop, zegt mijn zus wel eens "Echt zo'n Sara-Maria bloemenprintje". Tja... guilty... En ik vind het helemaal niet erg, al die bloemenprintjes in mijn kast!


Academia

Een andere razend populaire stijl online is 'Academia'. 'Dark Academia' is de meest bekende met veel donkere foto's en sferen, maar je hebt ook 'Light Academia' en mensen maken combinaties als 'vintage academia' en 'nature academia'. Bij academia stijl moet je denken aan oude universiteiten met stoffige bibliotheken. Leren bij kaarslicht en stapels boeken die je nog wilt lezen. Rommelige bureaus en verweerde leren schooltassen. Geschiedenis, literatuur en anatomie. Warrig haar en een bril op je neus, alsof je uren heb gestudeerd zonder aan je uiterlijk te denken.


Deze stijl heb ik altijd onbewust een beetje aangehangen, maar heeft nu dus een naampje gekregen. Samen met mijn vriendin droomde ik over studeren op de universiteit, aan oude houten tafeltjes, met stapels boeken uit de bibliotheek. En... het is niet tegen gevallen! De Universiteit van Amsterdam heeft een aantal prachtige gebouwen en het maakt het studeren toch net even specialer als je in een oude bibliotheek zit.


Mijn stijl?

Dit waren mijn drie favoriete stijlen. Dus... Hoe noem ik mijn stijl? Vintage cottage academia! Ja, die vrijheid hebben we allemaal: om te verzinnen, te mengen en aan elkaar te plakken. Jij mag helemaal zelf weten welke stijl jij het mooiste vind. De mijne is dus een mengeling van de drie bovenstaande stijlen en dat is ook wel terug te zien in mijn kamer en kledingkast. Maar... het blijft één van mijn lievelingsdingen om veel collages er van te maken en simpel weg te dromen. Soms zie je zo juist die mooie kleine dingen die God ons elke dag geeft.Ik hoop dat je genoten hebt van deze creatieve en gezellige blog!

Denk jij graag na over de stijlen die je leuk vind? Wat voor (combi)naam zou jij jouw stijl geven?


Liefs en sjalom,


Sara-Maria

419 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page