top of page
  • Foto van schrijverSara-Maria Smit

Hoe ben jij? - MBTI en persoonlijkheidstesten

Bijgewerkt op: 4 jan. 2022

Anders dan veel mensen die niet van 'hokjes' houden, heb ik ze altijd al leuk gevonden: persoonlijkheidstesten. Geweldig vond ik het als ik op de middelbare school een één of andere beroepentest moest doen. Later op het hbo kreeg ik een DISC-test voorgeschoteld, maar mijn persoonlijkheidstestliefhebbende (ja, dit is een bijvoeglijk naamwoord) hartje werd pas echt verwend toen ik bij Wycliffe Bijbelvertalers werkte. Bij Wycliffe (en wereldwijde partners) werken ze vaak met de Myers-Briggs tests, ook wel de MBTI-test genoemd (staat voor 'Myers-Briggs Type Indicator'). Dit is een test die resulteert op één van 16 verschillende persoonlijkheidstypen en bij Wycliffe gebruiken ze deze testen om de sfeer op de werkvloer te verbeteren. Het helpt als je een beetje weet wat iemand irriteert of wat iemand juist fijn vind, waar iemand hulp nodig heeft of juist zelfstandigheid wil!


Dat dit werkte ondervond ik gelijk. Ik zat namelijk op een kamertje met twee andere collega's en één daarvan bleek het tegenovergestelde persoonlijkheidstype van die van mij te hebben. Dit te weten hielp mij enorm, want ik kon relativeren wat ze irritant aan me vond of waar ze commentaar op gaf. Ook wist ik door de test dat ik iemand was die slecht negatieve feedback verwerkt en daarom zelf ook nooit kritiek lever aan anderen. Het hielp mij te weten dat zij juist gedijde op feedback en resultaat en daarom ook niet bang was om mij opbouwende kritiek te geven.


Ik vond de test en de resultaten zo leuk dat ik er een boek over las. Later toen ik naar het buitenland ging, vroegen Amerikaanse 'Wycliffers' en mensen in Israël wat voor MBTI-type ik was. Bij gastouders in Israël zei ik een keer welk type ik was en ze reageerden heel enthousiast: "Oh, dan ben je hetzelfde als mijn zusje!" en er kwam een heel verhaal over wat voor type haar man en haar kinderen waren. Ik was zo verrast! Ik voelde me gelijk op mijn gemak.


Hoe werkt de MBTI test?

Om het even kort uit te leggen: de MBTI-test bestaat uit 16 verschillende types die opgebouwd zijn uit combinaties van 8 letters. Elke persoonlijkheidstype heeft een naam in de vorm van 4 letters. Er zijn veel variaties en namen die hierop voortbouwen, maar dat is het idee. De eerste letter van je type is een I voor introvert of een E voor extravert. Als je introvert bent, laadt je op in je alleen-tijd, maar als je extravert ben, knap je juist op van een avondje met je vrienden. Er zijn trouwens nog veel meer kenmerken, nuances en verschillen tussen al de letters dan wat ik nu noem, maar ik probeer het even zo kort mogelijk te houden. De tweede letter is een S of een N. De S staat voor 'sensing' en de N voor 'iNtuitive'. Dit staat voor de manier waarop je informatie verwerkt, een S verwerkt vooral door ervaring, is praktisch en concreet, terwijl een N meer zoekt naar patronen, betekenis en verbanden tussen verschillende ideeën. Dit kun je bijvoorbeeld terugzien op de werkvloer hoe iemand omgaat met een opdracht: houdt ze ervan met een stappenplan te werken en leest ze de krant? Dan is ze waarschijnlijk een S, maar als ze altijd zoekt naar context, het grote plaatje en het liever zelf wel uitvindt, dan is ze waarschijnlijk een N. De derde letter is een T voor 'thinking' of een F voor 'feeling' en deze slaan op de manier van je beslissingen maken; doe je dat liever met gevoel en relatiegericht of met logica en resultaatgericht (het één sluit het ander natuurlijk niet uit)? De laatste letters slaan op aspecten die voorheen niet veel persoonlijkheidstesten benoemden, maar volgens Myer en Briggs wel essentieel voor een persoonlijkheid waren (I agree): de J voor 'judging' of de P voor 'perceiving'. 'Judging' klinkt misschien een beetje negatief, maar hiermee bedoelen ze mee dat je graag werkt in een orde, volgens een plan met een opgeruimd bureau. Als je een P bent, ben je waarschijnlijk iemand die werkt in inspiratiegolven, spontane ideeën heeft en een aantal rommellaatjes.Voor de kritische mensen onder ons

Ook nog even een disclaimer: natuurlijk zíjn we niet een type en natúúrlijk is de mensheid ingewikkelder dan 16 verschillende types. Net als de irissen in onze ogen nooit precies hetzelfde zijn, zijn mensen dat ook niet. Dus wees niet bang, je bent nog even uniek als voordat je een persoonstype toegewezen kreeg. God heeft jou wonderlijk geschapen. Maar... Mensen die irissen onderzoeken, weten dat er ook een aantal herkenbare patronen zijn in de ogen van mensen. Naast de kleur zijn er ook bepaalde tekeningen en zo is dat met een persoonlijkheid ook. Een test kan nooit vertellen hoe jij helemaal bent, maar het kan wel patronen herkennen in jou en mensen om je heen. Een MBTI-test probeert die patronen dus in te delen aan de hand van deze letters. Als je een test doet, laat het meestal zien hoeveel procent van elke letter jij haalt. Je kunt namelijk héél erg een introvert zijn, of maar een klein beetje of geen van beiden. Mijn moeder scoort bijvoorbeeld op bijna alle letters iets van 53% tot 60%. Dat betekent dat ze in geen één letter (eigenlijk de eigenschap waar de letter voor staat) heel uitgesproken is. Dan kan het dus ook zijn dat wat je leest over jouw type niet altijd even veel klopt met hoe je bent. Persoonlijkheidstesten zijn al tijden een deel van de wetenschappelijke psychologie, maar de MBTI-test is niet wetenschappelijk bewezen, daarom hoor je minder over deze test, dan bijvoorbeeld de DISC of Big 5 testen. Er zijn veel mensen die de kriebels krijgen van een test als MBTI, vooral omdat er een keuze gemaakt lijkt te worden: óf je bent introvert, óf je bent extravert. De werkelijkheid is natuurlijk ingewikkelder en je kunt ook ergens tussenin liggen. Toch denk ik dat als je onthoud wat de grenzen zijn van zo'n test, het een goed middel kan zijn op de werkvloer en het ook gewoon heel leuk kan zijn!


Wat voor type ben ik?

Nu ben je natuurlijk reuze benieuwd naar mijn persoonstype! Nou, ik kan je blij maken, ik ben namelijk echt een tekstboekvariant van de INFP. Daarmee bedoel ik dat ik bij elke letter rond de 90 % scoor! Dit is heel fijn voor mij, want bijna alles wat ik over een INFP persoonlijkheid lees (dat op onderzoek gebaseerd is), is van toepassing op mij! De INFP wordt ook wel 'dromer', 'bemiddelaar', of 'idealist' genoemd. Ik ben zo'n persoon die een blog schrijft.


Ik ben er inmiddels ook achter dat het bij een INFP hoort om persoonlijkheidstesten leuk te vinden. INFP's zijn namelijk erg 'introspectief', we denken graag na over wie we zijn en over de manier waarop we denken. Dus misschien... is deze post niks voor jou. Misschien krijg jij wel de kriebels van zulke testen. Dan ben je vast geen INFP, maar wel ontzagwekkend wonderlijk gemaakt!

 

Houd jij van persoonlijkheidstesten, of lijkt het je op 'in hokjes denken' (dat zegt mij namelijk ook wat over wat voor type je bent haha)?

Heb je wel eens de MBTI test gedaan? Wat voor type ben jij?

Heb je het nog nooit gedaan, maar wil je het graag proberen? Je kunt een gratis test doen op 16personalities.com . Vind je het net zo leuk als ik? Zoek dan eens naar jouw type op Pinterest! Ik heb zelf ook een bord vol INFP pins.


Bekijk via deze knop op mijn YouTube kanaal een creatieve follow-up!


Liefs en sjalom,


Sara-Maria

517 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentários


liekeverrips
02 de mar. de 2021

Jaa i love persoonlijkheidstesten :) Ik wist niet dat er ook zo'n professionele versie bestond van 16personalities.com Die heb ik inmiddels twee keer ingevuld, met heel wat jaren tussentijd beide ENFP! Maar de E/I liggen rond de 50% oftewel ik kan mezelf met een gerust hart ambivert noemen ;)

Curtir
Sara-Maria Smit
Sara-Maria Smit
02 de mar. de 2021
Respondendo a

Super leuk, haha! Gelukkig tenminste één fellow NFP die deze blogpost snapt! Ik weet niet eens meer hoe vaak ik de test heb gedaan, maar weet wel dat ze altijd INFP waren en de allereerste keer INFJ. Maar ik weet dat dat echt wishful thinking was. Ik doe namelijk altijd erg mijn best om gedisciplineerd en georganiseerd te zijn haha.

Curtir
bottom of page