top of page
 • Foto van schrijverSara-Maria Smit

Schrijven in je Bijbel?! - hoe ik verschillende pennen gebruik en waarom

Op de zondagsschool keken mijn leerlingen me met grote ogen aan toen ik mijn persoonlijke Bijbel voor hun neusjes opende. "Je hebt in je Bijbel geschreven! Mag dat?!" vraagt er één. Een ander neusje zegt: "Die gebruik je zeker niet zo veel, want hij is helemaal lelijk", maar weer een ander kaatst bijdehand terug: "Dan gebruikt ze hem toch juist veel?".


De laatste jaren is het steeds normaler geworden: schrijven (of zelfs tekenen) in je Bijbel. Ik onderstreepte altijd al verzen en soms krabbelde ik er wat bij, dus toen er een notitiebijbel uit kwam van de Herziene Statenvertaling, dacht ik dat dat wel mijn Bijbel zou kunnen worden voor tijdens zelfstudie. Ik heb veel verschillende Bijbels in mijn boekenkast staan, maar een paar jaar geleden had ik behoefte aan een Bijbel om standaard te gebruiken als ik me verdiep in het Woord. Een Bijbel die je zo vaak gebruikt dat je hem helemaal kent en dat hij automatisch openvalt op de passages die je het vaakst nodig hebt. Een Bijbel waar je mee groeit en waar soms een traan op valt. De HSV notitiebijbel is dit voor mij geworden.In het begin vond ik het best spannend om er in te schrijven. Wat als ik spijt krijg van wat ik opgeschreven heb? Wat als ik er later achter kom dat iets niet klopt aan informatie? Ik schreef veel op post-its en met potlood. Na een tijdje realiseerde ik me dat ik te bang was. Had ik niet juist een notitiebijbel gekocht zodat ik er helemaal in thuis kon worden? Het moest niet uitmaken hoe het er uit zag en als iets later herzien moet worden, is dat alleen maar een teken van groei en Gods genade. Nu schrijf ik alleen nog maar op post-its als er geen ruimte meer over is voor notities. Dat is toch geweldig?


De kleuren die ik gebruik

Ik schrijf met een zwarte pen naast het Bijbelgedeelte. Een hele fijne (letterlijk en figuurlijk) van 0.38 mm breed, waardoor ik er heel klein mee kan schrijven en hij ook niet doordrukt door de bladzijden (omdat er minder inkt uitkomt). Een set andere pennen in verschillende kleuren gebruik ik om verzen te onderstrepen. Daarbij gebruik ik een kleurcode. Dit helpt me een bepaalde focus te hebben en op een gedetailleerde manier te kijken naar de verzen die ik lees. Waarom wil ik het onderstrepen? Waarom spreekt het me aan? Soms ben ik verwonderd hoe één vers zo veel verschillende kleuren zou kunnen hebben.Mijn kleurcode

Je kunt allerlei "kleurcodes" gebruiken, naar je eigen focus of interesses. Je kunt ook zelf beslissen hoe veel kleuren je wilt gebruiken. Ik heb er tien, maar als dat je te veel is kun je natuurlijk ook makkelijk met maar drie kleuren werken. Zo heb ik mijn eigen lijstje gemaakt met thema's waar ik op wilde letten tijdens het lezen. Dit is mijn lijstje:

 1. Geel = vreugde, God loven en dankbaarheid

 2. Rood = geloof en gebed

 3. Roze = genade en rechtvaardigmaking

 4. Paars = heiliging en geestelijk leven

 5. Licht groen = beloften

 6. Donker groen = vervulling van beloften en profetieën, intertekstualiteit

 7. Licht blauw = Israël

 8. Donker blauw = Gods almacht en goddelijkheid

 9. Bruin = over Gods Woord

 10. Zwart = algemeen

Deze thema's heb ik uitgekozen aan de hand van het aantal kleuren dat ik had. Misschien veranderen ze ooit nog wel eens, en dat kan ook gewoon! Er zijn nog veel meer thema's te kiezen. Een paar voorbeelden: dienen, liefhebben, barmhartigheid, verbond, lijden, vervolging, troost en bemoediging, eigenschappen van God, namen van God, ge- en verboden, Gods koninkrijk, vrouw zijn, engelen en machten in de lucht, waarschuwingen, wederkomst, etc.

Naast de kleuren van je pen, zou je zelfs nog onderscheid kunnen maken tussen verschillende post-its. Wanneer je bijvoorbeeld extra informatie opschrijft, of gewoon een gedachte bij de tekst. Je kunt het zo ingewikkeld of persoonlijk maken als je zelf wilt.Mag dat dan wel?

Ik moest glimlachen toen ik de grote ogen van mijn zondagsschoolkinderen zag. Deze reactie wilde ik stiekem al een beetje uitlokken. Eerbiedig met Gods Woord omgaan is heel belangrijk en ik vind het mooi dat de kinderen dat weten. Maar wat is eerbiedig met Gods Woord omgaan? Soms betekent eerbiedig zijn dat je je Bijbel bovenop de stapel legt, en liever niet bedekt met andere boeken of op de grond legt. Soms betekent eerbiedig zijn dat je je Bijbel netjes terugdoet in het hoesje als je de kerk verlaat. Maar soms betekent eerbiedig met je Bijbel omgaan dat je hem vaak gebruikt en graag gebruikt. Dat je er thuis in bent. Er als het ware in 'woont'. Soms betekent eerbiedig met je Bijbel omgaan dat je in slaap valt op de opengeslagen bladzijden. Soms betekent eerbiedig met je Bijbel omgaan dat je erin schrijft. Juist niet voorzichtig met liniaal en potlood, maar met kleurtjes en een pen.


"Want het is geen Woord zonder inhoud voor u, maar het is uw leven." (Deut. 32: 47)

Hoe ga jij met je Bijbel om? Is het jouw thuis?


Liefs en sjalom,


Sara-Maria


2.641 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 comentarios


Invitado
24 nov 2022

Ik ben benieuwd welk merk gekleurde pennen jij gebruikt. Zou je dat willen aangeven?

Me gusta
Sara-Maria Smit
Sara-Maria Smit
08 mar 2023
Contestando a

Ik gebruik Papermate Inkjoy balpennen :)

Me gusta

Invitado
10 jul 2022

Ik kwam per toeval deze blog tegen en was benieuwd van welk merk jouw zwarte pen komt. Super leuk om te lezen hoe jij het doet.

Me gusta
bottom of page