top of page
  • Foto van schrijverSara-Maria Smit

Hoe gebruik ik mijn Instagram tot Gods eer?

Afgelopen zomer werd mijn Instagram account gehackt. Zodra de hacker onder mijn naam berichtjes over bitcoin winst begon te posten, kon ik de berichtjes op mijn telefoon niet meer bijhouden, dus ik maakte een berichtje dat ik kopieerde en plakte naar mijn contacten: “Ja, klopt. Ik ben gehackt! Heel erg balen, maar ik kan er nu helaas nog niets aan doen. Bedankt voor je berichtje in ieder geval!”. Het was ook echt heel vervelend, want ik was juist een weekje weg waar ik genoot van kleine dingen die ik graag wilde delen op mijn account. Maar het vervelendste was dat ik niet wist of ik het wel terug zou krijgen. Was ik nu voor altijd mijn account kwijt? Mijn volgers en soort-van ‘klantenbestand’ van mijn webwinkeltje? Ik bad: “Heere, als het Uw wil is, geef me dan mijn Instagram account terug.


Zonder context en kennis van mij als persoon klinkt dat misschien een beetje raar. Wie bidt er nu om een Instagram account? Ik heb hier een boek op mijn bureau liggen van Tony Reinke getiteld ’12 Ways your Phone is Changing You’ (de Nederlandse vertaling is getiteld: ‘Altijd en overal – hoe je smartphone je leven verandert’). Het boek gaat niet specifiek over sociale media, maar dat heeft natuurlijk wel alles te maken met het gebruik van onze telefoon. Het boek is goed genuanceerd en echt niet alleen maar een klaagzang over smartphones, maar… als we eerlijk zijn, moeten we gewoon bekennen dat we soms moeten oppassen dat die dingetjes in onze handen ons niet in hún greep krijgen. Social media is een takje van de smartphone boom en ook dat takje kan een verkeerde impact op ons leven hebben. Was dat bij mij zo? Deed het me te veel dat mijn account gehackt was? Hechtte ik teveel waarde aan mijn Instagram account? Beïnvloedde mijn social media me op een verkeerde manier?


Dat soort vragen kwamen als vanzelf in mij op. Logisch, want het lijkt wel alsof iedereen om me heen daar de laatste tijd mee bezig is. Hoe vaak ik wel niet een berichtje zie verschijnen van contacten die even een ‘Instagram pauze’ nemen, of een maand hun smartphone inruilen voor een Nokiaatje. Sommigen vinden het moeilijk, anderen genieten van hun social media pauze en vinden het heerlijk rustig, maar de meesten zien er wel de waarde van in: gewoon even niet. Ik heb die behoefte nog niet echt gehad, maar moet ik dat wel hebben?


Hoe eer ik God met mijn Instagram? Dat is de vraag. Ik wil leven tot Gods eer en ik wil dat in álles doen, ook op mijn social media accounts. Ik kwam op twee manieren hoe ik God kon verheerlijken met mijn Instagram: op en om Instagram.


God verheerlijken op mijn Instagram

Allereerst: hoe verheerlijk ik God óp mijn Instagram? Dat kan zichtbaar en onzichtbaar! Het zichtbare is het meest voor de hand liggende natuurlijk. Ik kan delen over Gods Woord en over dagelijks, geestelijk leven. Nog nooit is het zo makkelijk geweest om openlijk en concreet te laten zien aan onze omgeving dat we christen zijn. Een gesprek over het geloof op het werk komt misschien niet elke dag voor, maar waar jij ziet op Instagram dat je collega geniet van zijn Friese stabij, zo kan hij zien wat jij belangrijk vindt en waar jij van geniet. Die mooie Bijbeltekst die je raakte misschien of het gebed dat zo wonderlijk verhoord is. Dan moet ik het natuurlijk wel delen… De drempel om iets van het Evangelie op je persoonlijke pagina te delen, lijkt mij wel veel lager dan in het echt. Je hebt wel de verantwoordelijkheid om je op je werk te gedragen naar wat je deelt, anders vrees ik dat het averechts kan werken…


Maar God verheerlijken óp je Instagram kan ook minder zichtbaar voor anderen. Wat ik bekijk, volg en ‘like’ (zowel door daadwerkelijk op het hartje te tikken of door in mijn hart iets te ‘liken’) is tussen God en mij, maar ik kan God wel eren of kwetsen door wat mijn tijd in beslag neemt. Wat ik op mijn sociale media volg, kan ik zelf in de hand houden. Ik kan esthetische accounts met dunne meisje in dure jassen volgen, dat is niet verkeerd in zichzelf, maar ik kan ook Bijbelstudie accounts volgen of accounts vol mooie quotes van Bijbels wijze schrijvers en de vraag die ik mezelf stel, is: waar is mijn startpagina mee gevuld? Wat voedt mij bewust en onbewust? Ik denk dat daar ook een antwoord ligt op het ‘jaloezie-door-sociale-mediaprobleem’ dat iedereen lijkt te hebben. Eer ik God met wat ik bekijk en like? Ik geloof dat ik God kan verheerlijken als ik volg en like wat me dichter bij Hem brengt.


God verheerlijken om mijn Instagram

En dan de tweede manier: hoe verheerlijk ik God óm mijn Instagram? Dat doe ik vooral in mijn binnenkamer, maar soms ook openbaar, zoals in deze column. Namelijk door God te danken voor mijn Instagram account. Ik dank Hem voor al het goede wat Hij mij geeft door sociale media. Zo helpt het mij persoonlijk om dankbaar te zijn voor kleine dingen: een verkleurd blaadje op de stoep en een brandende kaars dat weerspiegelt in mijn slaapkamerraam. Mijn ogen lijken soms wel cameralensjes en ik zie overal dingen die het waard zijn om te delen en daar word ik toch zo blij van! Ik ben God ook dankbaar voor de vele contacten die Hij mij gaf door sociale media. Ik kan contacten die aan de andere kant van de wereld leven, onderhouden en ik heb zelfs een aantal goede vrienden gemaakt op Instagram, waar ik nu in het echie mee afspreek. Instagram maakt het voor mij mogelijk om te delen en contact te leggen met mensen die dezelfde interesses hebben als ik, maar het meest ben ik dankbaar voor hoe makkelijk het is om te delen vanuit Gods Woord en van het Evangelie! Ik verheerlijk God als ik Hem voor al deze gaven dank. Ik kan God ook verheerlijken door Hem om Zijn leiding te vragen bij elke post die ik deel, elk account dat ik volg en elk contact dat ik leg. Bidden om Zijn leiding zou niet noodzakelijk moeten zijn, maar ik heb Zijn leiding echt nodig in hoe Instagram is en hoe ik ermee omga. Toch denk ik dat ik God kan verheerlijken door Hem daarin te betrekken. God wil dat wij Hem vragen en ik kan Hem eren door in dit hele kleine en dagelijkse te erkennen dat ik niet zonder Hem kan en wil.


Verhoord

Dus ja… Ik bad om mijn Instagram, omdat ik ook veel redenen heb om ervoor te danken. Mijn gebed werd trouwens verhoord en ik had na een week mijn Instagram account terug. Het eerste dat ik deelde is dat mijn gebed verhoord was en dat ik God dankte voor mijn Instagram.


Dank en bid jij met me mee?


Liefs en sjalom,


Sara-Maria

324 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Guest
Nov 17, 2022

Dank je wel voor deze verfrissende kijk op social media en Instagram in het bijzonder. Het is voor mij best wel een worsteling om daar zuiver mee om te gaan, zonder dat het mij in zijn greep krijgt. Toch blijft inderdaad het delen van het evangelie en het bemoedigen van anderen voor mij voorlopig een reden om te blijven. En ook ik heb een webshop, waarvan ik deel via Insta. Jouw uitleg helpt mij om te oefenen dit écht met en voor God te doen. Groetjes van een andere Maria

Like

Guest
Nov 11, 2022

Fijn dit artikel! Ik zie ook de gevaren van Insta wel, maar ik ben van mening dat er vanaf de preekstoel vaak te negatief over gesproken wordt. Omdat er ook zoveel christelijke content op te vinden is. Ikzelf probeer ook mijn Insta tot Zijn eer te gebruiken. Aan het begin had ik daar een beetje angst voor, maar ik heb gemerkt dat het steeds gemakkelijker wordt zodra je dat regelmatig doet. En God vraagt ons ook alles tot Zijn eer te doen en Zijn Naam te belijden. Inderdaad ligt de drempel veel lager om daadwerkelijk het Evangelie te delen (en alles daaromheen) online. Zo ervaar ik dat tenminste. Heerlijk om inspiratie op te doen en christelijke accounts te volgen. Zo…

Like
bottom of page