top of page
  • Foto van schrijverSara-Maria Smit

4 fijne apps naast je Bijbel(app)

Bijgewerkt op: 14 apr.


Volgens mij zullen de meesten het met me eens zijn als ik zeg dat lezen uit een papieren Bijbel fijner is dan lezen vanaf je telefoon. Een Bijbel waarin je de weg tussen de dunne blaadjes weet, is erg waardevol. Toch gebruik ik ook wel eens mijn Bijbelapp (ik gebruik gewoon de meest gebruikte, YouVersion app). Daar zijn ook wel weer voordelen aan, zoals dat je het kunt laten voorlezen tijdens het lezen of als je bijvoorbeeld in de auto zit en je kunt heel gemakkelijk verschillende Bijbelvertalingen met elkaar vergelijken. Onderschat vooral ook de zoekfunctie niet! Ongelooflijk dat we gewoon zo'n super snelle concordantie altijd bij ons hebben. Daar heb ik God al zo veel om moeten danken!


Zelfs als ik mijn papieren Bijbel gebruik, heb ik graag mijn telefoon bij de hand. Als mijn oma het zou zien, zou ze waarschijnlijk haar hoofd schudden. Er valt ook veel te zeggen over hoe vast we kunnen zitten aan zo'n apparaatje en het is dan ook goed om af en toe even echt naar oma te luisteren. Maar... Je kunt je telefoon ook tot eer van God gebruiken!


Hier volgen vier apps die ik heel fijn vind om bij de hand te hebben tijdens het Bijbellezen. Door middel van de foto sliders kun je zien hoe de apps eruit zien. Het zijn alle vier gratis apps die ik gebruik op een Android telefoon, maar ze zijn voor zover ik weet ook beschikbaar in de AppleStore.


1. Bible Tracker

De eerste app die ik onder je aandacht wil brengen, is erg simpel, maar echt één van mijn favorieten! De Bible Tracker app helpt je bijhouden welke gedeeltes je gelezen hebt in de Bijbel en dat vind ik persoonlijk heel erg handig! Voorheen heb ik wel eens volgens leesschema's gelezen, maar ik merk dat dat voor mij toch niet heel fijn werkt. Hoe zorg je ervoor dat je zonder schema, toch niet elke keer dezelfde gedeelten leest, maar de hele Bijbel in het oog houd? Nou, zo dus! In deze app houd je per hoofdstuk simpel bij wat je gelezen hebt. Je krijgt gelijk het percentage te zien van de hoeveelheid van het geheel van de Bijbel. Via het knopje 'stats' kun je uitgebreider bekijken wat je allemaal gelezen hebt en hoe ver je door de Bijbel heen bent. Rechtsboven zijn er 'achievements' die je kunt behalen tijdens het lezen, al kijk ik daar zelf niet zo naar. Wat ik ook heel fijn vind, is dat je meerdere trackers tegelijk kunt beginnen, voor bijvoorbeeld verschillende situaties (aan tafel en je eigen stille tijd bijvoorbeeld) of als je bepaalde gedeelten nog eens leest. Wat kan ik zeggen? Deze app werkt gewoon voor mij. Ik was eerst bang dat ik misschien minder zou gaan lezen zonder een uitgebreid leesschema, maar het tegendeel bleek. Ik vind het zo fijn om die hokjes aan te klikken dat ik soms heel lang door blijf lezen. Het is gewoon erg 'satisfying' , haha!


De app is Engelstalig, maar omdat de app zo eenvoudig is, is het ook goed te gebruiken als je geen ster in Engels bent.


2. Bible Maps

Bible Maps is een fijne app waarin je alle Bijbelse landkaarten bij de hand hebt! Door middel van het menu links van de zoekbalk kun je een Bijbelboek selecteren. Zo krijg je op de satelliet kaart alle plaatsen te zien die in het Bijbelboek genoemd worden. Als je op een rode stip klikt, krijg je onderin de naam van de plaats te zien en de Bijbelverzen waarin de plaats genoemd worden. Van sommige Bijbelse plaatsen is de exacte locatie onbekend. Soms zijn er bijvoorbeeld twee mogelijke locaties, die zijn dan als Plaats 1 en Plaats 2 aangegeven. Je kunt in de zoekbalk uiteraard ook gewoon zoeken naar een bepaalde plaats. De laatste tijd was ik bezig te lezen in Samuel, Koningen en Kronieken en het was heel waardevol om een beeld te hebben bij de afstanden en plaatsen als je leest over koninkrijken en krijgstochten.



3. Ask Pastor John

In de podcast Ask Pastor John beantwoordt John Piper moeilijke, maar vaak heel praktische vragen vanuit de Bijbel. Er zijn al heel veel vragen beantwoord en dat is één van de mooie dingen van deze app. Door middel van de zoekfunctie kun je zoeken naar bepaalde vragen en antwoorden. Heb je vragen over single zijn? Of over de uitverkiezing? Noem het maar, het is in deze podcast beantwoord! Natuurlijk moet je de antwoorden van John Piper altijd náást het Woord leggen en er nooit bovenop. Ook is het handig om te onthouden dat hij als Amerikaan soms een andere culturele 'bril op heeft', maar Piper kan heel duidelijk en bondig kwesties uitleggen met veel tekst verwijzingen die je allemaal na kunt trekken. Echt een aanrader!


Het voordeel van de app is dat je door kunt luisteren als je je telefoon vergrendelt en dat je geen abonnement nodig hebt, maar je kunt de podcast ook op YouTube, via Spotify of de website beluisteren. De app en de podcast afleveringen zijn in het Engels, maar als dat je te moeilijk is, is er wel een mooi alternatief: GeloofsToerusting deelt elke dag de dagboek podcast 'Onwankelbare vreugde' in het Nederlands. Het is een andere podcast, maar van dezelfde schrijver/spreker, John Piper.



4. Bible Hub

Last but not least... In de meeste Bijbelapps kun je verschillende Bijbelvertalingen met elkaar vergelijken en in de Bible Hub app kan dat ook, maar het kan nog véél meer! Waar de Bible Tracker app heel eenvoudig was, is deze app ietwat ingewikkeld. De app heeft naar mijn mening ook niet echt een schoonheidsprijs verdiend, maar is hoe dan ook écht de moeite waard als je een beetje je weg erin kunt vinden! Ik kan niet alle functies van de app uitgebreid benoemen, daar zijn het te veel voor, maar hier zijn er een paar die ik het noemen waard vind:


Allereerst de interlineair functie, mijn favoriet. In een interlineair krijg je een woord voor woord vertaling van de grondtaal. Daarbij zijn ook de concordantie (Strong) nummers genoteerd, zodat je een woord gemakkelijk op kunt zoeken in het woordenboek en je kunt zien op welke plekken in de Bijbel het woord nog meer gebruikt is. Vaak omvatten woorden verschillende betekenissen en zijn ze op verschillende plekken verschillend vertaald doordat ze een andere context hebben. Door de Bijbel met de Bijbel te vergelijken, kun je veel te weten komen over de betekenis van bepaalde woorden! Vooral als je de grondtalen niet kent, moet je er misschien even aan wennen, maar het is zo waardevol als je het door hebt! Als je wel wat kennis hebt van de grondtalen is de interlineair functie ook erg handig om bijvoorbeeld de werkwoordsvormen op te zoeken of te oefenen.


Via de knop 'commentary' kun je verschillende commentaren lezen, onder andere die van Calvijn. Zoek het Bijbelgedeelte op dat je bestudeert en de verschillende commentaren verschijnen eronder. Er is ook een knop 'sermons' waar je (korte) preken kunt lezen van onder andere Spurgeon en Moody en een knop 'devotions' waar je veel overdenkingen kunt vinden. Daarbij zitten ook de dagboek overdenkingen uit 'Morning and Evening' van Spurgeon, een heel mooi dagboekje! Via de knop 'topics' kun je gemakkelijk op thema en onderwerp zoeken.


Een nadeel van deze app is dat er geen Nederlandse vertalingen beschikbaar zijn en om voluit gebruik te maken van de app, moet je Engels wel wat gevorderd zijn. Er is ook een website van Bible Hub. Je hoeft dus niet perse de app op je telefoon te hebben, om gebruik te maken van hun platform.


Gebruik jij wel eens apps naast je Bijbel(app)? Zoek jij van alles op tijdens het lezen, of lees je liever ongestoord verder? Laat het me weten!


Liefs en sjalom,


Sara-Maria




1.222 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page