top of page
  • Foto van schrijverSara-Maria Smit

5 redenen waarom ik alleen rokken draag

Bijgewerkt op: 10 apr.

Vooral voor alle meisjes die naar een reformatorische school gaan of gingen waar een rok dragen verplicht is, zal deze discussie bekend in de oren klinken. Het is misschien voor jou wel een uitgekauwd en oud onderwerp... Ja, mensen, we gaan het vandaag hebben over de broek/rok kwestie! Ik zal het maar gelijk zeggen, dan is dat ook duidelijk: ik ben een warm voorstander van het dragen van rokken en jurken als vrouw. In deze blog leg ik uit welke vijf redenen ik daarvoor heb!


1. Uit liefde

Ik draag mijn hele leven al rokken. Als klein meisje kreeg ik nog wel eens een 'vrouwelijke broek' aangetrokken en ook in mijn (kerkelijke) omgeving was het vrij normaal om als meisje broeken te dragen, maar mijn ouders gingen het door de jaren heen belangrijker vinden dat ik me vrouwelijk kleedde en zo ben ik dus ook opgevoed. Van jongs af aan heb ik naar mijn ouders opgekeken, in het speciaal in geloofszaken en ik respecteerde hen dan ook in deze beslissing. Het klinkt misschien gek, maar als jong meisje droeg ik haast trots een lange rok: ik vond het mooi om 'anders' te zijn. Ik ben als tienermeisje altijd alleen rokken blijven dragen, ook wanneer vriendinnen dat niet deden. Ik heb er best wel eens van gebaald dat ik geen broeken aan kon doen. Persoonlijk was ik in mijn geweten niet overtuigd dat een broek niet vrouwelijk kon zijn. Ik was wél in mijn geweten overtuigd dat ik mijn ouders moest gehoorzamen en dat ik uit liefde een rok moest dragen voor mijn (groot)ouders. Ik wilde ook in mijn kleding uiten dat ik volgzaam was en ik wilde niemand (in de kerkelijke gemeente) tot ergernis of aanstoot zijn (1 Kor. 10: 24, 32).


2. Het is vrouwelijk

Als je een oplettende lezer bent, heb je vast opgemerkt dat ik net het woordje 'was' gebruikte, in de verleden tijd. Ik was niet in mijn geweten overtuigd dat een broek niet vrouwelijk kon zijn, maar ik ben er meer en meer zelf van overtuigd geworden dat een rok of jurk als vrouw dragen het meest Bijbels is. Nu moet ik eerst snel iets recht zetten: ik ken heel veel vrouwen die een voorbeeld voor mij zijn in hun geloof en wél broeken dragen. Ik bedoel dus niet te zeggen dat het onmogelijk is om Gods kind te zijn en als vrouw een broek te dragen! Maar, toch geloof ik, dat je als vrouw God zou kunnen eren door de keuze te maken om geen broeken te dragen. Dit heeft voor mij vooral te maken met het verschil tussen man en vrouw.


Man en vrouw

Ik zal het proberen een beetje uit te leggen: In de Bijbel zijn man en vrouw duidelijk allebei 100% mens en evenveel waard, maar toch anders. Dat is precies wat Adam zei toen hij Eva voor het eerst zag: "wow, zij is net als ik, maar dan anders! Ik noem haar daarom niet 'ish' (man), maar 'isha' (vrouw, 'maninne')!". Het verschil tussen man en vrouw is in de Bijbel ook duidelijk vanuit de rol en opdracht die zij krijgen. Zo wordt de man 'hoofd' genoemd, en de vrouw 'hulp'. De vrouw is dus op geen enkele manier minder dan de man, maar wel anders. Het weerspiegelt hoe Christus en God de Vader anders zijn, maar toch allebei God en één. Het huwelijk weerspiegelt daarnaast de band tussen Christus en Zijn gemeente. Het verschil tussen man en vrouw is daarom niet discriminerend of denigrerend, het is puur evangelie! De Bijbel vind het heel belangrijk dat dat verschil duidelijk is. Dat zien we in beide het Oude en het Nieuwe Testament. Zo kreeg het volk Israël de opdracht om als man geen vrouwenkleding te dragen, en andersom. In Deuteronomium 22 vers 5 staat: "De kleren van een man mogen niet door een vrouw gedragen worden, en een man mag geen vrouwenkleding aantrekken, want ieder die dat doet, is voor de HEERE, uw God, een gruwel.". Misschien had deze opdracht te maken met gewoonten van volkeren rondom, maar dat weten we niet zeker en uit de context blijkt dat er aandacht gegeven wordt aan het 'onderscheiden' van verschillende dingen (zie vers 10-12). Het is in ieder geval in overeenstemming met andere richtlijnen die de Bijbel ons geeft, met betrekking tot het huwelijk en de rol van man en vrouw in de gemeente. Het gaat ten diepste om de betekenis achter deze regel en dat is nog even waar voor ons, als toen voor Israël. Dat is zo'n beetje de reden dat wij als christenvrouwen ons vrouwelijk willen kleden en waar de hele discussie rondom de broek vandaan komt.


De 'vrouwenbroek'

Vanuit dit standpunt komt de volgende vraag naar boven: is een broek vrouwelijk? Velen zullen ja zeggen. Vroeger was dat misschien niet zo, maar nu is een broek toch helemaal geen mannelijk kledingstuk meer?! De meeste vrouwen lopen in broeken die speciaal voor vrouwen gemaakt zijn. Is dat dan fout? Misschien niet, maar ik wil je wijzen op de vrouwelijkheid van rokken en jurken in onze cultuur. Nog steeds weet iedereen gelijk dat een rok vrouwelijk is. Niet voor niets wordt er met een poppetje in een jurkje aangegeven welk toilet voor de dames is. Daarbij vind ik het veelzeggend om te kijken naar de geschiedenis van de vrouwelijke broek... Deze is namelijk gekomen met het feminisme, een stroming die naast veel goede dingen, zoals het recht voor vrouwen om te kunnen studeren, ook veel dingen gebracht heeft die niet in overeenstemming zijn met Gods Woord. Een broek dragen was vaak (ook onbewust) een uiting van het afleggen van de last van de kerk en leven in een nieuwe vrijheid, zonder regels, waarin je zelf mocht weten wat je deed. Binnen het feminisme was het vooral belangrijk om de verschillen tussen man en vrouw uit te wissen, en dat is nu precies niet wat God van ons vraagt. Ook al leven we nu niet meer in de jaren 60, misschien is dit nu wel actueler dan ooit... Bijbelse rollen voor man en vrouw staan sterk onder druk in onze samenleving en daarom presenteer ik mij als vrouw heel graag zo vrouwelijk mogelijk!


3. Het is bedekt en eenvoudig (wanneer je het goed doet)

Een andere reden waarom ik geen broeken draag, is omdat ik rokken en jurken netter vind. De Bijbel vraagt vrouwen om bedekt en in eenvoud gekleed te gaan en zich niet te druk te maken over hun uiterlijk (1 Tim. 2: 9; Tit. 2: 5; 1 Pet. 3:3). De Bijbel vraagt ons ook om ons rein te bewaren en ons in liefde naar onze naasten toe onszelf niet tot een verleiding te maken door onze kleding (Mat. 5: 28; Gal. 5: 19). Nu zijn er heel veel broeken die netter zijn dan heel veel korte of strakke rokken en er zijn heel veel jurken en rokken die eerder overdadig zijn dan eenvoudig... Ik ken ook vrouwen die in een broek lopen, waarvan ik de kledingstijl echt zou omschrijven als eenvoudig. Toch denk ik, dat als je het goed doet, je je als vrouw meer kunt bedekken met een rok. Onder een soepel vallende rok die niet te kort is, zijn de vormen van je achterste en benen minder goed te onderscheiden omdat ze meer bedekt zijn.


4. Het is herkenbaar

Weet je wat ik nu stiekem ook gewoon heel mooi vind? Soms loop ik in een stad, of ben ik op vakantie in Duitsland, en dan zie ik een gezinnetje lopen met een aantal meiden, allemaal in refo-rokjes. Dan weet ik: zij zijn 'refo'! Het is een soort cultuurtje... Daar kunnen we natuurlijk veel over zeggen, maar ik wil hier ook even kwijt hoe mooi ik het vind om zo herkenning en éénheid te vinden. Ik hoop dat andere christenen mij ook zullen zien lopen en aan mijn kleding kunnen zien: Hé, volgens mij is zij een gelovig meisje!


5. Het is mooi en comfortabel (vind ik)

Mijn laatste reden is heel simpel en misschien iets minder van toepassing op jou, maar... Ik vind het ook gewoon heel mooi! Ik vind rokken en jurken ook heel fijn zitten. Persoonlijk snap ik niet zo goed waar het idee vandaan komt dat een broek lekkerder zit... Ja, goed, als je jezelf probeert te wurmen in een strakke mini rok, waarbij je bij de minste of geringste beweging je rok weer moet schikken, dan snap ik dat dat niet heel comfortabel is als je lekker wilt bankhangen. Maar echt: een soepele, iets langere jurk of rok kan zo ontzettend fijn zitten en bied veel meer vrijheid dan een broek! Rokken en jurken passen bij mij en ik vind het zelf dan ook helemaal geen straf om geen broeken te dragen.


 

Zo, dat werd weer een lange blog, maar ik hoop dat ik een beetje duidelijk heb kunnen maken waarom ik vreugde vind in het dragen van rokken tot eer van God.


Hoe sta jij hierin? Draag jij (als je vrouw bent) alleen rokken, of ook broeken? Heb jij er over nagedacht waarom?


Liefs en sjalom,


Sara-Maria9.595 weergaven9 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

9 commentaires


Invité
28 sept. 2023

rok of jurk. En als we het daar toch over hebben: heb jij ooit een man zien lopen in een culotte?

J'aime

Invité
28 sept. 2023

Ik durf inmiddels geen rokken en jurken meer aan. Moet ik dan maar ander werk gaan zoeken? Dat lijkt me niet de oplossing, want je zal dit overal tegenkomen. Ik draag dus broeken omdat ik mij genoodzaakt voel mezelf te beschermen hiertegen. En ik doe dit niet uit disrespect voor de scheppingsorde. Gods Woord zal nooit veranderen, maar de maatschappij doet dit wel. Daarom vind ik dat een culotte of palazzobroek ( allebei dames broeken) gelijkstaat aan een rok of jurk. En als we het daar toch over hebben: heb jij ooit een man zien lopen in een culotte?

J'aime

Invité
28 sept. 2023

punt van hun schoen een kleine camera te verstoppen. Sta jij dan als vrouw zijnde bijvoorbeeld in een warenhuis op een roltrap en achter jou staat dan zo'n, laten we zeggen "cameraman", dan plaatst hij nonchalant zijn cameravoet een trede hoger, zodat hij kan filmen onder je rok. En jij hebt niks in de gaten. Vervolgens plaatst hij dan die beelden in een anonieme groep op het internet en met een beetje pech staat jouw gezicht er ook nog op. Ik durf inmiddels geen rokken en jurken meer aan. Moet ik dan maar ander werk gaan zoeken? Dat lijkt me niet de oplossing, want je zal dit overal tegenkomen. Ik draag dus broeken omdat ik mij genoodzaakt voel mezelf t…

J'aime

Invité
28 sept. 2023

Dag Sara Maria, ik heb allang in de gaten dat je niet reageert op reacties op je blog en daarom reageer ik nooit. Maar ongeacht of je dit nu wel te lezen krijgt of niet: voor deze ene keer toch een reactie van mij. ;-) Je beredenering over rokken en broeken en de scheppingsorde vind ik erg mooi, maar ook een beetje naïef en iets te idealistisch. Ik ben ook een vrouw die graag rokken en jurken draagt, maar op mijn werk kan ik er inmiddels helaas niet meer omheen, dat een rok of jurk, hoe lang ook, heel onhandig is in vele opzichten. Op mijn werk zijn er veel verdiepingen en die hebben hele grote ramen tot aan de…

J'aime
Invité
28 sept. 2023
En réponse à

op mijn werk kan ik er inmiddels helaas niet meer omheen, dat een rok of jurk, hoe lang ook, heel onhandig is in vele opzichten. Op mijn werk zijn er veel verdiepingen en die hebben hele grote ramen tot aan de grond. De trappen zijn ook heel groot en lang. Resultaat daarvan zijn: veel blikken onder mijn rok. En onlangs was er ook in het nieuws dat er onder een zekere groep mannen een trend is om in de punt van hun schoen een kleine camera te verstoppen. Sta jij dan als vrouw zijnde bijvoorbeeld in een warenhuis op een roltrap en achter jou staat dan zo'n, laten we zeggen "cameraman", dan plaatst hij nonchalant zijn cameravoet een trede hoger…

J'aime

Invité
10 juil. 2023

Mooi

J'aime
bottom of page