top of page
  • Foto van schrijverSara-Maria Smit

Mijn planner plan 2021

Het leukste van het nieuwe jaar is voor mij een nieuwe planner! Serieus, in de zomer begin ik al te denken over mijn planner voor het volgende jaar. Nee, eigenlijk heb ik stiekem meestal twee planners per jaar. Ook al probeer ik het met ééntje te doen, zodra halverwege het jaar de nieuwe schoolagenda's er zijn (of eerder tbh), wil ik alweer een nieuwe. Ik zou een hele notitie kunnen schrijven over het waarom daarvan, maar daar probeer ik je nu niet mee te vervelen. Maargoed, na deze informatie over mij zul je wel begrijpen dat een notitie over mijn agenda voor 2021 niet kan uitblijven.


Ik heb de afgelopen jaren allerlei soorten agenda's geprobeerd: digitaal, analoog, wekelijkse agenda's, dagelijkse, verticale, horizontale, bullet journals, calendar blocking, color coding, alles, alles, álles. Als je niet weet waar ik het over heb, ben je waarschijnlijk normaler dan ik. Als je wel weet waar ik het over heb: sjalom, mijn vriendin. Het afgelopen jaar heb ik vooral gepland met een verticale planner, een soort papieren versie van het digitale 'calendar blocking' systeem.Ik begon 2020 met een agenda van Ciak (zie hier voor de 2021 Ciak planner die er het meest op lijkt). Mijn naam was heel mooi gegraveerd op de groene kaft (dat kan bij 24papershop.nl). Een dingetje waar ik gelijk aan moest wennen bij mijn Ciak, is dat de bladzijden niet helemaal plat liggen. Dat zorgt wel voor een aantal frustratiemomentjes, maar echt boos kon ik niet worden, want hij was zo mooi! Vooral het papier had een mooie kleur en structuur. Het formaat was ook erg handig. Maar... waar ik al vrij snel achter kwam, was dat de agenda mij te weinig ruimte bood om dingen op te schrijven. Het liefst schrijf ik namelijk álles op. Toen Corona om de hoek kwam kijken en ik ineens thuis moest studeren, begon het me te benauwen, want ik was bang dat ik niet goed kon werken als ik niet goed kon plannen. Alles uitschrijven is voor mij namelijk een essentiële stap om enige discipline op te wekken in mijn hoofd. Pas als ik de taken voor me zie staan, zie ik de noodzaak ervan in. Met dat in mijn achterhoofd zocht ik een agenda die leek op mijn Ciak in lay-out (een verticale planner dus), maar die mij meer ruimte zou bieden om dingen op te schrijven.Dat werd de Moleskine PRO Planner in XL (zie hier voor 2021 versie). Wauw! Wat was ik verrast door deze planner! Hij is zo simpel, maar heeft alles wat je maar nodig kunt hebben. Je zult me nu vast uitlachen, want, eehm, ja... na een tijdje kwam ik erachter dat ik al die ruimte toch niet echt nodig had bij het thuis studeren. Ik had immers geen colleges of andere activiteiten buitenshuis. Maar, ik vond de planner nog steeds geweldig, en daarom kocht ik voor 2021... de Moleskine PRO planner in L! Deze iets-smaller-dan-A5planner is het kleine zusje van degene die ik in 2020 gebruikte. Ze heeft alles wat de grotere ook heeft, maar nu iets kleiner (zie hier).Wat maakt de Moleskine PRO nu zo bijzonder? Elke week is er een verticale plan pagina zodat je op papier aan 'calendar blocking' kan doen, maar daar blijft het niet bij. Elke week zijn er namelijk twee notitiepagina's: één lege en één voor een master-to-do list en een projecten lijstje. Op deze manier kun je echt alles kwijt wat je maar kwijt zou willen. Daarbij zitten er achterin geperforeerde to-do lijstjes zodat je deze eruit kunt scheuren. Voorin is een pagina te vinden met een overzicht voor alle weken. Daarin schrijf ik bijvoorbeeld mijn wekelijkse Bijbelteksten op. Wat voor mij een planner 'must' is, is dat er maandelijkse overzichten zijn naast wekelijkse of dagelijkse pagina's en natuurlijk zijn deze ook van de partij!


Ik gebruik dagelijks Moleskine notitieboeken en daarom durfde ik ook te investeren in een mooie leren hoes voor mijn planner. Op de hoes heb ik mijn naam laten graferen. Zo heb ik een beetje de looks van een meer vintage-achtige Filofax planner waar ik zo van houd, terwijl ik gewoon mijn favoriete planner van het moment kan gebruiken. Ik kocht hem via Etsy. Nu ben ik benieuwd of ik dit jaar het hele jaar met één planner kan doen... I'll keep you posted.


Wat vind je ervan? Denk jij ook goed na over de planner/agenda die je koopt of zit je me nu uit te lachen?


Liefs en sjalom,


Sara-Maria

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page