top of page
  • Foto van schrijverSara-Maria Smit

Bordurend schilderen

Bijgewerkt op: 5 jan. 2021

Ik heb altijd van die duidelijke fases in mijn vrijetijdsbesteding. Herkenbaar? Ze blijven meestal creatief, maar dan ben ik weer meer bezig met fotografie, dan is het naaien, dan is het schilderen en nu is het... Borduren! Ik heb eerder wel eens een boorduurfase gehad. Ik tekende mijn patroontjes dan op geruit papier en dat ging ik dan uitvoeren in kruissteekjes. Een geslaagd Hebreeuws borduurseltje hangt nog steeds bij mijn oma in huis. Kruissteekjes zijn gezellig en heel relaxed, omdat je telkens dezelfde beweging maakt, maar soms houden ze mijn creativiteit een beetje gevangen... Borduren bleef weer even liggen, totdat... ik vrije hand borduursels ontdekte!


Wauw! Dit waren geen kruissteek pixel art plaatjes, maar soms net geschilderde plaatjes. Tekenen en schilderen met je draad! En zo veel vrijheid. Elk plaatje kun je namaken met je naald en draad. Ik keek mijn ogen uit op Pinterest en al snel had ik een plaatje uitgezocht dat ik na wilde maken. Ik begon voorzichtig met een bloemenkransje om het logo op mijn rugtas en daarna ging ik er helemaal voor: het werd een ijsvogeltje. Eén van mijn lievelingsvogeltjes en het leek me een leuk probeerplaatje!


Ik tekende eerst met potlood het plaatje na op een papiertje en toen ik tevreden was met het resultaat kopieerde ik dat met potlood op mijn borduurstof (dat is voor mij trouwens gewoon een kussensloop van de Zeeman die ik uit elkaar gehaald heb). Een borduurring is niet perse nodig, maar ik vond het lekker werken en bovendien staat het leuk als een soort lijstje. Toen begon ik met mijn draadje. Ja, een draadje, want met kruissteekjes split je je borduurgaren één keer, zodat je een strengetje hebt van drie draadjes, maar met vrije hand borduurwerkjes, mag je dat lekker zelf weten en dus werkte ik met één enkel draadje. Dat betekent dat het iets langer duurt, maar ook dat je veel preciezer kunt werken.


Langzaam maar zeker vormde er zich een ijsvogeltje binnen het houten cirkeltje. Ik begon het steeds leuker te vinden, want het lukte! Het werd echt mooi! Toen het vogeltje af was, wist ik niet gelijk wat ik er omheen wilde borduren. Dat werden uiteindelijk twijgjes met blauwe knopjes. Wat voor bloemetjes het moeten voorstellen, geen idee, maar het ziet er in ieder geval wel schattig uit!


Het vogeltje hangt nu boven mijn bureautje te pronken. Ik ben niet vaak zo blij met iets wat ik gemaakt heb en ik ben van plan deze altijd te bewaren. Ik heb de smaak te pakken en sinds het ijsvogeltje heb ik al veel meer dingetjes geborduurd! Op het moment ben ik bezig met een afbeelding van Jeruzalem. Ik ben zo benieuwd of het lukt, want ik vind een stad toch wel iets heel anders, dan iets uit de natuur!


Borduur jij wel eens? En doe je dat dan 'vrij' of met een (kruissteek)patroon?


Liefs en sjalom,


Sara-Maria


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page